4 handige mindmap-apps voor het ordenen van ideeën

Voor het bedenken en noteren van nieuwe ideeën kun je een notitieboek bij je dragen en er elke hersenkronkel in opschrijven. Maar hoe deel je deze krabbels vervolgens met collega’s, mede-ondernemers of je projectgroep? Om het je makkelijk te maken, zijn er handige apps ontwikkeld. Ik licht er vier voor je toe.

Wat zijn de voordelen van een online mindmap-tool? Het visueel in kaart brengen van ideeën of creatieve opzetjes zorgt ervoor dat je de boodschap beter kunt overbrengen en onthouden. En als je het online bijhoudt, kun je jouw ideeën makkelijk en snel voorleggen aan bijvoorbeeld collega’s of je compagnon. Ik gebruik het zelf ook regelmatig om inspiratie vast te leggen.

De App Store (iOS) of Google Play Store (Android) staat bomvol apps om je ideeën in te verwerken. Deze vier handige tools voor het online mindmappen van ideeën zijn mijn favoriet:

1. Evernote

Evernote is misschien wel de bekendste mindmap-app. Het is een basisapplicatie waarmee je vooral veel notities kunt maken. Ook voor to-do-lijstjes is het een ideale app.

Eerder was het nog niet mogelijk om kleine tekeningen maken. Of je de app daadwerkelijk hiervoor zult gebruiken is een tweede, maar dit kan nu wel. Je kunt je notities makkelijk ordenen en verzamelen. Maak je veel kleine notities? Dan kun je dat met deze app goed bijhouden.

Heb je iets op het internet gevonden wat je wilt bewaren? Dan kun je ook deze notitie handig opslaan via het Evernote-icoontje onderaan het bericht.

foto_evernote_blog_decomunnicatiemakers-2

2. Skitch

Het zusje van Evernote is Skitch. Ontwikkeld door dezelfde makers en een stuk uitgebreider.

Hoe het werkt? Je maakt eerst een foto. Op die foto kun je vervolgens notities maken. Zo kun je vaak met minder woorden meer zeggen. Ook in pdf-bestanden kun je snel en gemakkelijk markeringen en notities maken. Verder heeft de applicatie dezelfde functies als haar grote broer.

Ook het markeren of het toevoegen van opmerkingen aan wegenkaarten of andere plattengronden is ideaal met deze app. Zo kun je precies aangeven waar je collega’s op moeten letten en waarom.

foto_skitch_blog_-2

3. Dropbox

Werk je vooral met grote documenten? Kies dan voor Dropbox. Naast dat Dropbox op al je apparaten te gebruiken is, maakt hij ook een back-up van elk bestand. Zo zijn artikelen, lijstjes of foto’s altijd veilig.

De toegevoegde waarde van Dropbox voor je bedrijf is dat je mensen kunt uitnodigen voor verschillende mappen. Hierin kunnen zij de nodige informatie toevoegen en ondertussen werk je allemaal vanuit hetzelfde document. En het uitwisselen van ideeën, opmerkingen of feedback kan gemakkelijk en snel via de chatfunctie.

foto_dropbox_blog_decommunicatiemakers-2

4. Paper by FiftyThree

Je kunt deze app zien als een groot leeg tekenblok. De app is vooral goed bruikbaar op de iPad (Retina). Je kunt er alles mee wat je met bovenstaande app’s ook kunt, alleen is de toevoegde waarde van deze app dat je er op een makkelijke manier mee kunt tekenen.

Diagrammen, logo-ideeën, bouwtekenen of andere sketches, je kunt ze gemakkelijk delen met collega’s. En andere creatievelingen kunnen er gemakkelijk mee aan de slag gaan.

Door de verschillende pennen en kleuren heeft Paper bij FityThree wat weg van Microsoft Paint, maar dan wel anno nu. Je kunt naast verschillende mappen ook nieuwe projecten starten. Hierin staan de notities, tekeningen, foto’s en andere bestanden overzichtelijk bij elkaar.

foto_paper53_blog_decommunicatiemakers-2

Downloaden maar!

Deze 4 gratis apps zijn te vinden in de App Store en de Google Play Store. En zijn daarmee voor zowel Android als iOs te downloaden. Je kunt dus gelijk aan de slag met het structureel bijhouden van nieuwe ideeën.

Zo raak je geen enkele geweldige hersenspinsel meer kwijt. En hoef je nooit meer een week later te denken: ik had echt een topidee bedacht, maar… wat was het ook alweer?