De beste websites voor gratis stockfoto’s zonder copyrights

Nieuwe foto’s nodig voor je website? Ter verrijking van je blog? Of voor je social media posts? Ik heb een overzicht gemaakt met de 4 beste websites voor gratis stockfoto’s zonder copyrights. Je mag ze dus gratis (!) gebruiken. Ook voor commerciële doeleinden.

Je verhaal op je website, blog of social media komt beter tot leven als je er passend beeldmateriaal bij plaatst. Een websitebezoeker heeft namelijk behoefte aan foto’s die helpen bij het beantwoorden van zijn zoekvraag: ‘Wat kunnen ze voor mij doen? Wat verkopen ze?’

Ben je bijvoorbeeld personal trainer, laat dan je sportschool zien of beelden van jou in actie met je klanten. Werk je bij een hogeschool? Toon dan foto’s van leerlingen in een echte lessituatie of werkend aan een opdracht in groepsverband. Zorg voor relevante beelden die antwoord geven op de vraag van je bezoeker.

In mijn blog 3 webdesigntrends voor 2016 gaf ik al een aantal tips voor goed beeldmateriaal.

Auteursrecht

Het belang van goede foto’s is duidelijk. Maar helaas denken nog heel veel mensen dat je gratis foto’s van Google Afbeeldingen kunt plukken. Je typt in wat je zoekt, kiest de mooiste foto uit en plaatst hem op je blog of bij je Facebook-bericht. Zo gepiept.

Hartstikke handig, maar dit betekent niet dat je ze zomaar mag gebruiken. Op foto’s rust namelijk auteursrecht. Je moet toestemming vragen aan de fotograaf voordat je een foto publiceert of de foto’s van hem of haar kopen.

Gelukkig zijn er heel veel goede website waar je stockfoto’s kunt downloaden. Betaald, maar ook gratis. We adviseren wel altijd om zoveel mogelijk eigen foto’s te plaatsen. Dat maakt je website, blog, social media-post of mailing persoonlijker en authentieker. Maar soms kun je niet anders en dan zijn stockfoto’s een goed alternatief.

De beste websites voor gratis stockfoto’s

Om ervoor te zorgen dat je snel een goede foto vindt, heb ik 4 goede stockfotowebsites op een rijtje gezet. En het leukste is: de foto’s van deze websites zijn gratis te gebruiken voor commercieel gebruik.

Check voor de zekerheid wel even de voorwaarden. Sommige websites stellen namelijk de eis dat je wel de naam van de fotograaf moet vermelden.

1. Pixabay: foto’s in hoge resolutie

stockfotos_pixabayPixabay biedt gratis fotomateriaal aan van diverse fotografen. Alle foto’s, illustraties, vectoren en video’s zijn vrijgesteld van copyrights. Je mag ze downloaden, aanpassen, verspreiden en gebruiken waarvoor en hoe vaak je maar wilt.

Tip: lees wel even de restricties door.

Wij gebruiken deze website regelmatig voor professioneel beeldmateriaal voor bijvoorbeeld de social media-kanalen van onszelf of onze klanten. De foto’s zijn van goede kwaliteit en veelal in hoge resolutie beschikbaar. Pixabay behoort dus zeker tot één van de beste websites voor gratis stockfoto’s!

2. Gratisography: te gekke omgevingen

stockfoto's_gratisographyOp Gratisography biedt fotograaf Ryan McGuire zijn foto’s gratis en vrij van copyright aan. Hij maakt vooral foto’s van dieren, mensen, natuur, objecten en omgevingen. Opvallende, soms ietwat vreemde foto’s. Heel tof.

Je kunt de database doorzoeken met behulp van zoekwoorden of via de categorieën. En elke week staan er nieuwe foto’s op.

3. Dead to the Stock Photo: gratis e-maildienst

stockfoto's_Dead to the Stock PhotoDead to the Stock Photo is een e-maildienst. Je kunt je gratis en vrijblijvend aanmelden en ontvangt dan elke maand een aantal rechtenvrije stockfoto’s in je mailbox. De foto’s zijn ideaal voor algemene lifestyle-plaatjes. Deze website past dus prima in het rijtje beste websites voor gratis stockfoto’s zonder copyrights en zijn handig voor je blog bijvoorbeeld.

4. Pexels

de-beste-websites-voor-gratis-stockfotos-zonder-copyrights_pexels

Pexels is één van onze favoriete websites voor gratis stockfoto’s. Deze digitale bibliotheek is zo groot en divers, dat er ongetwijfeld iets bij zit dat bij jouw bedrijf of organisatie past. Ook zijn er heel veel zakelijke foto’s te vinden. Denk aan mensen die achter hun laptop aan het werk zijn en vergadersituaties. Altijd handig.

De website voegt zo’n 50 nieuwe foto’s per week toe. En ze zijn allemaal gratis voor commerciële doeleinden te gebruiken.

Veel succes met de beste websites voor gratis stockfoto’s zonder copyrights!