Deze plugins mogen niet ontbreken in je WordPress-website

Om je WordPress-website te optimaliseren, kun je ontelbaar veel plugins gebruiken. Zo zijn er plugins om automatisch de laatste Facebook-posts op je homepage te plaatsen, snel een contactformulier aan te maken of je website of webshop met Google Analytics te koppelen. In deze blog vertel ik iets over 3 (gratis!) plugins die niet mogen ontbreken.

1. WordPress SEO by Yoast (gratis)

Als je je website beter vindbaar wilt maken in zoekmachines zoals Google is WordPress SEO by Yoast een superhandige tool. Deze plugin maakt namelijk een analyse van je paginateksten en de ‘technische’ instellingen op basis van het zoekwoord waarop wordt gefocust. In een gebruiksvriendelijk overzicht geeft de plugin aan op welke punten een bepaalde website pagina goed scoort en wat er nog kan worden verbeterd.

De plugin van Yoast helpt je onder meer bij:

 • Optimalisatie van de url en meta-informatie
  Komt het zoekwoord waarop wordt gefocust in de pagina-url voor? Voldoet de description aan de voorwaarden van de perfecte meta-omschrijving? Hoe staat hij in verhouding tot de concurrentie? Zomaar een paar onderdelen die worden weergegeven dankzij de WordPress SEO-plugin. Een groene cirkel betekent ‘goed voor elkaar’, oranje betekent ‘kan beter’ en rood betekent ‘niet of nauwelijks geoptimaliseerd’.

new-yoast-seo

 • De perfecte tekstopbouw
  Met alleen een goede url en meta-informatie komen we er niet. Want sterke content op de pagina zorgt uiteindelijk voor een goede ranking in de zoekmachines. De plugin geeft je pagina’s een score op onderdelen als titeloptimalisatie, tekstlengte en zoekwoorddichtheid. Is de lengte van de pagina voldoende is om goed te worden geïndexeerd? Is het zoekwoord vermeld op belangrijke plekken, zoals in de paginakop? En staat het zoekwoord niet te weinig – of juist te vaak – in de tekst vermeld?

Een handige plugin dus om je webpagina’s zoekmachineproof temaken en op basis van de gegeven analyse aan te scherpen!

2. iThemes Security (voorheen WP Better Security, gratis)

Met de iThemes Security plugin beveilig je je website. De plugin laat in één oogopslag de veiligheidsstatus en aangeraden acties zien op basis van high, medium en low priority. Denk aan het beschermen van je loginpagina, je wachtwoordsterkte en andere technische beveiligingsopties. Let op: om de plugin te kunnen downloaden, moet je website wel op de meest recente versie van WordPress draaien.

schermafbeelding-2016-02-15-om-104712

De plugin heeft een aantal handige functies:

 • Hide Login Area
  Verberg je inlogpagina door de url van de pagina te veranderen. In de meeste gevallen kun je op een WordPress-website inloggen via of /wp-admin/ of /wp-login/. Botts en hackers weten dat ook en zij zullen deze url’s als eerste proberen als ze in je website willen komen. Door de url te veranderen naar een willekeurige naam, maak je het ze een stuk moeilijker. Vermijd voor de hand liggende titels, zoals login, dashboard en admin en bedenk een unieke naam. Alles is mogelijk.
 • Brute Force Taction
  Via het onderdeel Brute Force Taction kun je het maximum aantal inlogpogingen instellen. Na bijvoorbeeld 3 keer het foute wachtwoord te hebben ingevuld kun je dan niet meer inloggen gedurende een bepaalde tijd. Zo kun je proberen te voorkomen dat iemand of een bott onbeperkt kan proberen om in het CMS van je website te komen.
 • Database back-ups
  Via de Database back-up maak je een back-up van je database. Dit kan handmatig, maar je kunt ook instellen dat dit automatisch gebeurt. Bijvoorbeeld iedere dag, één keer per week of elke maand. Afhankelijk van hoe vaak je de website ververst met nieuwe content kun je zelf bepalen welke termijn voor jou het beste is.

3. Contact Form 7 (gratis)

Op bijna iedere website vind je ze wel: contactformulieren. De één heet ‘netjes’ contactformulier, de andere heeft een creatievere en meer doeltreffende naam. Zo’n contactformulier maakt het voor bezoekers eenvoudig om doelgericht contact op te nemen met je bedrijf.

schermafbeelding-2016-02-15-om-105132

De gratis plugin Contact Form 7 beschikt over een aantal goede eigenschappen:

 • Eenvoudig formulieren maken in WordPress
  Als je wilt dat bezoekers op je website een aanvraag doen voor bijvoorbeeld een proefpakket, een gratis whitepaper of een vrijblijvende afspraak, dan zijn deze formulieren een ware uitkomst. De plugin Contact Form 7 maakt het makkelijk om ze te maken en aan te passen.
 • Diverse mogelijkheden
  Via de plugin kun je een contactformulier eenvoudig samenstellen. Van invulvelden tot check-boxes en van dropdownmenu’s tot bestand-uploadfuncties. Via WordPress zijn de formulieren volledig te stijlen naar de huisstijl. De ingevulde gegevens en eventuele geüploade bestanden ontvang je vervolgens automatisch in je mailbox!
 • Makkelijk aan te passen op het doel van de pagina
  Vanwege de dupliceerfunctie is het mogelijk om de formulieren zo specifiek mogelijk te maken, zodat deze perfect past bij het doel van de pagina waarop het formulier wordt geplaatst.

Succes met het installeren en gebruiken van de bovenstaande plugins! Hulp nodig? Stuur gerust een mailtje: pascal@decommunicatiemakers.nl