Beveilig je accounts simpel met een sterk wachtwoord

Het is voor zowel persoonlijke als voor bedrijfsaccounts veiliger om gegevens achter een sterk wachtwoord te bewaren. Dus: log jij elke ochtend in met Welkom123 of RobertLisaMaaike321? Dan is het nu een goed moment om je wachtwoorden te verbeteren.

Heb je in je mailbox wel eens gezocht naar: ‘Welcome by…’, of ‘Welkom bij…’? Het is een handig foefje om te kunnen zien op hoeveel websites je bent aangemeld met hetzelfde e-mailadres. En? Gebruik jij voor Facebook, Twitter en je mailbox hetzelfde wachtwoord?

Hoewel je persoonlijke gegevens bij de meeste websites en tools goed beveiligd zijn, kun je dezelfde gegevens ook hebben gebruikt bij een minder veilige site.

Hacken

Elke dag worden websites gehackt. De kans dat onveilige websites worden gehackt, is gigantisch groot. De gestolen gegevens worden soms verkocht, maar duiken ook regelmatig ergens op het internet op. Iemand – meestal de hacker – dumpt dan de gestolen database met alle e-mailadressen en wachtwoorden.

Heb je jouw bank- of creditcardgegevens ingevuld bij bijvoorbeeld een tool als MailChimp? Dan kan het hacken wel heel vervelende gevolgen krijgen.

Tip 1 / Check of je al eens bent gehackt

Op de website Have I Been Pwned kun je heel snel checken of je gegevens zijn gestolen en gepubliceerd door hackers.

Schermafbeelding 2016-08-26 om 08.54.36

Maak je wachtwoorden veiliger

Het gebruiken van één en hetzelfde wachtwoord is vaak een combinatie van gemak en weinig creativiteit. En (bijna) iedereen is er schuldig aan. Ik vond 2 manieren om wachtwoorden veiliger én simpeler te maken!

Passw0rd!

Bij het opstellen van een nieuwe toegangscode geven de meeste websites eisen mee voor een sterk wachtwoord. Het wachtwoord moet bijvoorbeeld minstens één hoofdletter, leesteken, kleine letter en een cijfer bevatten. De basis is dus goed. Het is nu aan je taak een tikkeltje creatiever te worden. Een ‘gezond’ wachtwoord heeft namelijk pas écht effect wanneer het is gekoppeld aan slechts één account.

Tip 2 / Maak combinaties

Dus waarom gebruiken we ons standaardwachtwoord niet in combinatie met het account waarvoor we het wachtwoord gaan gebruiken?

Bijvoorbeeld: je standaard toegangscode is ‘Passw0rd!’ en je wilt Facebook veiliger maken met een nieuw wachtwoord. Dan is mijn tip om het platform te gebruiken in je wachtwoord. Dus: FBPassw0rd! Bij Twitter: TWPassw0rd!. En doe hetzelfde bij Instagram, je bedrijfscomputer, enzovoort.

Tip 3 / Maak een volzin

Een andere tactiek is het gebruiken van een volzin. Het is bewezen dat wanneer je een favoriete quote, gezegde of zin gebruikt je deze makkelijker onthoudt. En hij is voor hackers en robots ook nog eens moeilijker te kraken!

Log bijvoorbeeld in met deze quote van succesvol ondernemer Henry Ford: ‘Een reputatie bouw je niet op met 99 toekomstige beloftes!’. De kans is groot dat je deze zin beter onthoudt dan wanneer je inlogt met: ‘Nrpttbwjntpmt99tkmstgblfts!’.

Vrijwel alle besturingssystemen, zoals Windows, Linux en Mac OS X, accepteren een wachtwoord van 127 tekens. Inclusief spaties. Daar moet toch een prachtige volzin uit voort kunnen komen.

Tip 4 / Gebruik Wachtwoord Manager

Ga je de nieuwe wachtwoorden toch vergeten? Gebruik dan de Wachtwoord Manager SafeInCloud-app. Hiermee kun je niet alleen analyseren of je wachtwoord sterk genoeg is, deze Cloud synchroniseert je nieuwe codes ook op andere apparaten. De applicatie werkt op iOs en Android.

Veilig opgeborgen!

Het wachtwoord wordt pas getoond na een code en/of vingerafdruk. Zo zorg je ervoor dat alle persoonlijke én bedrijfsinformatie veilig opgeborgen is zonder dat je 50 verschillende wachtwoorden moet onthouden. Zo blijven je privégegevens, bank- en creditcardgegevens alleen van jou.